16.2.2014

Ystävänpäivän neuleita.

Ystäväni pyysi syksyllä, josko neuloisin hänelle säärystimet villasukkamallista mukaillen. Hän lähetti minulle kolme kerää 7 veljestä lankaa (oranssi, beige, luumu) ja ohjeet. Säärystimet neulotaan kirjoneuleena kolmella eri värillä, ja huomasin jo ensimmäisen säärystimen kohdalla ettei yli kahden värin kirjoneule ole todellakaan minun juttuni. Neulepinnasta tuli ärsyttävän epätasainen ja oranssien pystyraitojen silmukoista osa kiristää ja osa on liian löysiä. Säärystimien loppuun saattaminen on jääny ja jääny ja joulutohinoissa tuli muutakin askarreltavaa. Nyt uudenvuoden puolella otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja neuloin säärystimet loppuun. Hyvitykseksi hitaudestani neuloin matkaan vielä polvisukat ja tein tölkkien nipsuista pikku pussukan (tästä juttua tulossa myöhemmin). Paketin sain juuri ystävänpäiväksi valmiiksi ja neuleet suuntasivat lahjalaatikkoon käärittynä kohti Tamperetta.

Säärystimet on neulottu Novitan Talvi 2013 lehdestä (malli nro 31) kirjoneulesukkia mukaillen, niin että jatkoin sukkien vartta muutaman mallikerran verran pidemmäksi sekä lisäsin alaosaan joustinneuletta.

Oranssia (644) meni 74 g, luumu (577) 67 g, beige (627) 67 g.








Polvisukkiin meni luumua 77 g, oranssia 47 g, beigeä 59 g.
Polvisukkia varten luo 64 silmukkaa ja jaa silmukat puikoille niin että 1. ja 4. puikolla on 20 s, 2. ja 3. 12 s. Neulo 2o, 2 n joustinneuletta suljettuna neuleena n. 25 krs verran, niin että 1. puikko alkaa 1o ja 4. puikko loppuu 1 o. Aloita raidat: neulo haluamallasi värillä sileää neuletta 10 krs; mikäli haluat että takana jatkuu joustinneule, niin kuin näissä sukissa, neulo 1. puikolla joustinneuletta 1o, 2n, 2o, 2n, 2o, 1 n ja jatka puikon loppuun oikeaa. Neljännellä puikolla 10o, 1 n, 2o, 2n, 2o, 2n, 1o. Jokainen raita tulee olemaan 10 krs korkuinen.



Kun varren pituus on n. 18 cm (sukkien saaja on yli 190 cm pitkä, neulo lyhempi varsi jos olet lyhyempi), aloita pohjekavennukset: neulo 1. puikolta 11 s, sen jälkeen 2 o yhteen. Neulo puikon loppu, 2. ja 3. puikko normaalisti. Neulo 4. puikolta 8 s ja tee ylivetokavennus. Neulo 8 krs normaalisti. Tee kavennukset samalla tavalla, mutta neulo 4. puikolla 7 s ja ylivetokavennus.  Jatka kavennuksia joka 5. krs (eli 4 krs välissä) kunnes jokaisella puikolla on 12 s. Huomaa että 4. puikolla kavennukset menee 6s + yliveto, 5 s+ yliveto, 4s+yliveto jne. Jatka varren neulomista 48 silmukalla kunnes varsi on sopivan mittainen ja viimeinenkin raita on 10 krs korkuinen.





Kantapää: Siirrä 1. puikon ja 4. puikon silmukat samalle puikolle (yht 24 s.), aloita kantalapun neulominen samalla värillä, jolla viimeisin raita on tehty. Neulo vahvistettu kantapää, ohje esim täällä. Aloita jalkaterän neulominen eri värillä ja tee kiilakavennukset kunnes jokaisella puikolla on 12 s. Neulo sileää kunnes sukan terä on sopivan mittainen (pikkuvarpaat peittyy). Tee sukan kärki sädekavennuksin.





Sukat, säärystimet ja nipsulaukun pakkasin päällystettyyn kenkälaatikkoon



2 kommenttia:

  1. Novitan sivuilla kävin katsomassa sukkien ohjetta, ja täytyy sanoa, että näissä sun tekemissä värit on mallineuletta ajtellen paljon paremmat. Novitan kuvasta ei edes erota kolmea väriä. Kolmen värin kirjoneuleet on kyllä hermoja raastavia tehdä... Josko kivan mallineuleen idean saisi sovellettua kahdelle värille... Polvaritkin on hienot :)

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä totta, ainakin Novitan kuvassa vaalean liila piiloutuu kyllä hyvin, tiedä sitten olisiko luonnossa paremmin esillä.. Vieläkään en kolmen värin kirjoneuleeseen ole koskenut, vaikka muutama kiva malli onkin tullut vastaan. Onko kellään kikkakolmosia, kuinka kirjoneuleen neulominen useammalla värillä olisi helpompaa?

    VastaaPoista